Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Historie kapely

Dechovka byla založena roku 1932 horníky z Nýřan a okolí. Měla 40 členů a hrála veškeré oslavy, máje a ve zmenšeném počtu také bály a pohřby. Prvním kapelníkem byl Josef Gruber. Postupným odchodem starších muzikantů se kapela zmenšila na 16 hráčů.

V 70. letech začala hrát hornická dechovka pod hlavičkou "Komunální služby města Nýřany". Do kapely nastoupil první zpěvák, divadelní ochotník Josef Bláha, zvaný "Prášek" a také po chvíli z tanečního orchestru Nonet druhý zpěvák a bubeník Jaroslav Brabenec. Finanční krize donutila dechovku přejít pod hlavičku "Likona Nýřany". Hornická dechovka se přejmenovala na "Staročeská dechovka Nýřaňanka". Po několika letech končí Likona Nýřany a s věkem končí i kapelník Josef Gruber.

Vedení přebírá klarinetista Bohumil Jung. Začala zpívat Vlasta Maxová z Plzně. Kapela na vlastní noze neměla šanci prorazit jen s dechovkou. Naštěstí ji vzal do své hudební agentury Vladimír Vaniš. Končí zpěvačka Vlasta Maxová a místo ní přichází dvě zpěvačky po rozpadu kapely hudební školy v Nýřanech Vlaďka Tolarová a Gábina Rýdlová, která ale bohužel ze zdravotních důvodů končí také. Jarda Brabenec končí jako bubeník a stává se zpěvákem.

Pod agenturou VV dochází k velkým změnám. Hledá se nový kapelník. Na rok přebírá vedení Aleš Jelínek, který ale po čase práci s dechovkou vzdává a na jeho místo je zvolen Jarda Brabenec. O kapelu začíná být čím dál tím větší zájem a tak se zkoušejí hrát i taneční skladby pro starší generaci. Velký úspěch mají písničky z repertoáru Yvetty Simonové, Milana Chladila, Karla Gotta, Karla Hály, Věry Martinové, Heleny Vondráčkové, Jiřího Korna a Michala Tučného.

Kapela tak již není jen klasickou dechovkou, má i bohatý repertoár těchto tanečních skladeb, které hraje především na Abecedách Vladimíra Vaniše v Nýřanech. Tyto pořady se těší velké oblibě hlavně mezi starší generací, ale v poslední době si nachází své příznivce i mezi lidmi mladšího věku. Abeceda se koná 6x do roka a kromě Nýřaňanky zde vždy vystupuje některá přední česká dechovka. Nýřaňanka ovšem dodržuje i hornickou tradici a jezdí na Hornické oslavy do Plané, kde reprezentuje město Nýřany v klasických hornických uniformách. Kromě toho často hraje na oslavách měst a obcí, setkáních rodáků a různých pořadech typu Odpoledne s dechovkou. Kapela byla i v Českém rozhlase Plzeň, kde natočila dvě CD. První v roce 2009 s názvem U našeho lesíčka jako vzpomínku na manažera kapely pana Vaniše a bývalého trumpetistu Josefa Brejchu. Druhé v roce 2012 k příležitosti 80. výročí založení kapely nazvané "80".

 

Facebook